juletræ pyntet med røde og hvide farver

Julelykke

Jeg sidder lige nu og “slår mave”, efter at vi har været  til suppe hos min mor – gennemsigtigt suppe som yngste manden siger.

Det er efterhånden blevet en fast tradition, at min mor samler familien til gammeldags oksekødssuppe med hjemmelavet mel- og kødboller, bagefter får vi oksekød, kartofler og peberrodsovs. Det er i stedet for den helt store julefrokost.

Hm – jeg synes nu ikke, at jeg spiser meget mindre, men det er ikke helt så fed mad. 

I mange år var vi til julefrokost i min mands familie 1. juledag, og så var det befriende ikke også at skulle spise julemad 2. juledag.

Nogle år har vi været til både 3 og 4 julearrangementer i juledagene, det har været meget stressende – især med små børn, det var nok mest stressende for mig og 2 af drengene, fordi jeg og vi, har brug for at fordøje det hele hjemme i vores “hule”.

Det er jo smadder ærgerligt, at det hele skal presses sammen til kun at ligge i juledagene, for det er jo ikke fordi, at vi ikke har lyst til at se alle de mennesker, som jo også godt vil se os.

Julefrokosten 1. juledag er blevet lavet om til en sommerfest i stedet for, så nu er de hyggelige arrangementer fordelt over året, det kan jeg rigtig godt lide.

I stedet hos svigerfar en af de andre dage mellem jul og nytår, der er vi ikke så mange og det er helt stille og roligt. I år er det 3. juledag og her skal vi – i hvert fald i år, have  rigtig gammeldags julefrokost, og det glæder jeg mig til, for vi er ikke nået at blive trætte af julemad, og så vi har vi også lige nået at have juledag hjemme i vores “hule”.

Det har været en dejlig jul uden stress og råhygge helt igennem, kun et enkelt barn var lidt “oppe at køre” i hele gaveræset på selve juleaften, heldigvis kun mens gaverne blev fordelt og pakket ud, allerede dagen efter var han helt sig selv igen.

Der skal foregå så meget i juledagene – dejlige og hyggelige ting, men også ting, som gør oplevelserne meget kompakte. Det er meget ambivalent, fordi det jo betyder at vi har mennesker omkring os, som betyder noget for os, og vi betyder noget for dem.

Når der ikke er presset så mange aftaler ind, åbner det muligheder for helt nye og impulsive idéer, som da vi lillejuleaften inviterede naboerne til gløgg og en småkage juledag – helt uformelt og nede på jorden- og det blev SÅ hyggeligt.

Nu glæder jeg mig bare til en hyggelig dag hos svigerfar i morgen, forhåbentlig er maven klar til “en tur til” – måske skal jeg snart til at finde løbetøjet frem igen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: